Najlepší recept na vláčnu domácu vianočku ako od babičky
Aké by to boli Vianoce bez vianočky. Zabudnite tohto roku na tetu alebo pekáreň supermarketu a pusťte sa do pečenia sami. Máme pre vás recept na tú najlepšiu vianočku z kysnutého cesta. Vďaka čomu bude krásne vláčna? Vďaka netradičnej prísade – strúhaným vareným zemiakom. Nakoniec vám poradíme aj to, ako ju jednoducho pekne upliesť. Začneme zo štyroch, druhá vrstva bude z troch a zakončíme ju vrkočom z dvoch prameňov.
Na domácu vianočku zo zemiakového cesta budete potrebovať:
- 1 kg hladkej múky
- 40 dag uvarených a vychladených zemiakov
- 18 dag práškového cukru
- 15 dag masla
- 2 vajcia
- lyžičku soli
- citrónovú kôru
- vanilku
- 5 dag hrozienok
- orechy podľa chuti (mandle, vlašské…)
- 6 dag droždia
- 3 dl mlieka
Vo vlažnom mlieku rozmiešajte droždie. Múku vsypte do väčšej nádoby, uprostred urobte jamku a vlejte do nej mlieko s droždím. Nechajte kvások vykysnúť.
Potom pridajte najemno nastrúhané zemiaky, nalejte na ne teplé maslo, pridajte hrozienka, zamiešajte a nechajte kysnúť na teplom mieste (v deke, v perine, pri sporáku).
Ako upliesť vianočku
Po nakysnutí rozdeľte cesto na pomúčenej doske na deväť rovnakých dielov a vyvaľkajte z nich pramene. Najprv upleťte spodné poschodie vianočky zo štyroch prameňov a položte ho na plech vyložený papierom na pečenie.
Ako upliesť spodnú vrstvu vianočky zo štyroch pramenov:
Druhú vrstvu upleťte z troch prameňov a položte na spodnú.
Ako upliesť vrstvu vianočky z troch pramenov:
Nakoniec spleťte posledné dva pramene a položte ich navrch. Na krajoch a uprostred vianočku zhora nadol cez všetky tri vrstvy prepichnite špajľou, aby sa pri pečení nerozišla.
TIP Z RAJNICE
Ak sa vám nechce vianočku pliesť, nalejte cesto do formy na vianočku, ktorá vám vianočku vytvaruje do vrkočov akoby bola upletená.
Upletenú vianočku nechajte kysnúť ešte chvíľu na plechu a ozdobte ju orieškami – do spojov medzi vrkočmi pozapichujte mandle alebo vlašské orechy.
Po dokysnutí (nechajte vykysnut riadně) pečte pár minut na vyššej a potom skôr na nižšej teplote (nie veľmi sprudka, závisí od vašej rúry). Ak už vianočka na povrchu príliš rýchlo tmavne, prikryte ju alobalom. Po vybratí z rúry ju potrite rozpusteným maslom. Krájajte ju, keď je naozaj studená. Plátky môžete pocukrovať a natrieť maslom a džemom alebo medom.