Kuchynské nože a sekáčiky Provence (38)
Nakrájať, olúpať, vykostiť či naporciovať? S ostrým a špeciálne prispôsobeným kvalitným nožom bude cibuľa najemno, mäso od kosti aj syr na plátky hravo raz-dva. Pozor na prsty, ideme na to. Viac
Nakrájať, olúpať, vykostiť či naporciovať? S ostrým a špeciálne prispôsobeným kvalitným nožom bude cibuľa najemno, mäso od kosti aj syr na plátky hravo raz-dva. Pozor na prsty, ideme na to. Viac
Počítali ste niekedy, koľkokrát za deň vezmete do ruky nôž? Toto nenápadné náčinie s ostrou čepeľou je nám verným pomocníkom nielen v kuchyni. Podľa toho, čo sa práve chystáte krájať, porciovať, lúpať alebo otvárať, je dobré mať poruke správny typ noža. Líšia sa veľkosťou a dĺžkou čepele, prispôsobením rukoväti, úpravou ostrej hrany alebo veľkosťou.
Do vašej kuchyne si môžete z jednotlivých nožov vybrať a zostaviť vlastnú súpravu alebo si zadovážiť rovno celý komplet s rôzne veľkými a tvarovanými nožmi. Všetky ručné krájače majú ergonomicky tvarovanú plastovú alebo drevenú držiacu časť, aby sa s nimi ľahko a bezpečne pracovalo. Na uloženie v kuchyni je vhodné použiť bloky a stojany brániace povaľovaniu nožov mimo svojho miesta a prípadnému poraneniu.
Špeciálnym typom nožov sú sekáčiky. Majú širokú rovnú antikorovú čepeľ a používajú sa na spracovanie mäsa, zeleniny či byliniek. Potraviny s nimi dokážete nakrájať na jemné malé kúsky. Alternatívou k ručným sekáčikom sú elektrické sekáčiky potravín, ktoré rotačným nožom spracujú ovocie, zeleninu, oriešky alebo mäso na jemné kúsky.