Ručné strúhadlá (14)
Nastrúhajte si syr na pizzu, uhorky do šalátu, mrkvu na sladkú pochúťku alebo rozdrvte cesnak na čerstvé langoše. Strúhadlá majú v kuchyni takmer každodenné využitie. Vyberte si také, ktoré vám padne do očí aj do ruky. Viac
Nastrúhajte si syr na pizzu, uhorky do šalátu, mrkvu na sladkú pochúťku alebo rozdrvte cesnak na čerstvé langoše. Strúhadlá majú v kuchyni takmer každodenné využitie. Vyberte si také, ktoré vám padne do očí aj do ruky. Viac
Takmer do každého jedla je potrebné niečo nastrúhať, naplátkovať alebo nadrviť. Ak nie ste priaznivci elektrických kuchynských mixérov a sekáčikov a radi si všetky ingrediencie pripravujete doma, nepochybne potrebujete mať medzi vybavením vo svojej kuchyni ručné strúhadlá. Ľudovo sa im niekde hovorí aj struháky alebo rajbadlá. Je možné ich použiť na strúhanie syrov, salám, uhoriek, zemiakov, repy, jabĺk, mrkvy, cukiet, tekvíc, kapusty, citrónovej kôry, varených vajec, čokolády a ďalších prísad do sladkých aj slaných jedál. Najpoužívanejšie sú strúhacie plochy najemno, nahrubo alebo na plátky.
Strúhadlá sú vyrobené z kvalitnej nehrdzavejúcej ocele, takže sa neprehýbajú, sú pevné a nehrdzavejú. Niektoré majú plastové držadlá, iné aj antikorové. Pomôcky na strúhanie sa líšia počtom strán a tvarom rezacích dier s ostrými hranami. Každý typ strúhadla je vhodný na iné druhy potravín. Ministrúhadlá slúžia na korenie a potraviny, ktoré obvykle pridávame v malých jemne drvených dávkach. Ideálne sú na drvenie cesnaku, strúhanie zázvoru, horkej čokolády alebo muškátového orieška.