Recept na najlepší veľkonočný mazanec, aký ste kedy jedli
Nadýchaný a vláčny, s marmeládou alebo len tak „nasucho“. Chrumkavé oriešky, šťavnaté hrozienka… Zbiehajú sa vám sliny na veľkonočné mazance? Potom ste tu správne. Máme pre vás osvedčený babičkin recept na klasické kysnuté cesto, z ktorého vyčaríte tie najlepšie mazance.
Na 4 mazance budeme potrebovať:
- 1 kg hladkej múky
- 40 dag uvarených a vychladených zemiakov
- 18 dag práškového cukru
- 15 dag masla
- 2 vajcia
- lyžičku soli
- citrónovú kôru
- vanilku
- 5 dag hrozienok
- orechy podľa chuti (mandle, vlašské…)
- 6 dag droždia
- 3 dl mlieka
Vo vlažnom mlieku rozmiešame droždie. Múku vsypeme do väčšej nádoby, uprostred urobíme jamku a do nej vlejeme mlieko s droždím. Necháme vykysnúť kvások. Potom pridáme najemno nastrúhané zemiaky, nalejeme na ne teplé maslo, zamiešame a necháme kysnúť na teplom mieste (v deke, v perinách, pri sporáku). Po nakysnutí rozdelíme na štyri rovnaké diely a z každého z nich vytvarujeme na plechu bochník. Necháme kysnúť ešte chvíľu na plechu, môžeme posypať orieškami (napríklad plátkami mandlí) alebo nožom zľahka urobíme ornament a pečieme skôr na nižšej teplote (nie veľmi sprudka, záleží na vašej rúre). Po vytiahnutí z rúry potrieme rozpusteným maslom.
Recept je rovnaký ako na vianočku. Namiesto mazancov teda môžete upliesť vrkoč, opäť nechať nakysnúť, ozdobiť orieškami a upiecť vláčnu vianočku. Alebo skúste experimentovať a upleťte z cesta napríklad veniec („hniezda na veľkonočné kraslice“) či vyskúšajte pletený mazanec.